Задай въпрос
Follow

Условия за връщане

Можете да върнете закупен от Ozone.bg продукт в срок от 30 дни от датата на неговата доставка. Можете да се възползвате от тази опция, по каквато и да е причина, ако сте променили своето решение за покупката.

При връщане на стока закупена от сайта ни, трябва да приложите пълният получен комплект на продукта, както и всички съпътстващи го документи - касов бон, приемо-предавателен протокол и гаранционна карта (ако е издадена такава).

Връщането и приемането на продукт може да бъде отказано от Ozone.bg в случай, че стоката не е в добър търговски вид. Това може да се изразява в: повреди по окомплектовката, следи от използване, физически повреди, деформации на продукта или опаковката, непълна окомплектовка на продукта или съпътстващата документация, доставена при поръчката.

Върнат от клиент продукт може да бъде компенсиран с възстановяване на сумата по предоставена от клиента банкова сметка, в 30 дневен срок след приемане на върнатия продукт от Ozone.bg. При изразено желание от страна на клиента, може да бъде извършена замяна с друг продукт/продукти.

Компютърни програми (софтуер), игри и филми не могат да бъдат връщани, освен ако не са на физически носител, чиято опаковка не е била нарушена.

Книги, учебници и помагала не могат да бъдат връщани, освен ако няма причина за рекламация, а именно: объркани или липсващи страници, наранени корици (установено при получаване на стоката) и т.н.

За да върнете продукт, трябва да го изпратите до или донесете в централния офис на Ozone.bg

София, Студентски Град,

бул. Акад. Борис Стефанов 35, ет. 2,

South Mall, офис на Ozone.bg

тел. 0700 20 696

При изпращане с куриерска фирма:
Ако използвате Спиди, изпращате до офис на Спиди, ул. АБАГАР No 22, СОФИЯ СИТИ ЛОДЖИСТИК ПАРК за Озон Ентъртейнмнънт

Ако използвате Еконт, изпращате до нашият офис София, Студентски Град, бул. Акад. Борис Стефанов 35, ет. 2, South Mall, офис на Ozone.bg

Транспортните разходи по връщането на продукта са за сметка на клиента.

Was this article helpful?
7 out of 8 found this helpful
Have more questions? Submit a request

Comments

Powered by Zendesk